Wat is ALS?

 

Wat is ALS precies?

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. De eerste symptomen van ALS zijn zwakker wordende spieren met als gevolg het uitvallen van armen of benen. Geleidelijk aan vallen de spieren uit; het uitvallen van de ademhalingsspier is vaak reden van overlijden. De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. De afgelopen jaren zijn er enkele doorbraken geweest op het gebied van onderzoek naar ALS maar de eindstreep is nog niet in zicht. 

 

Wat is de gemiddelde levensverwachting van een ALS patient? 

De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar. Wereldwijd lijden 350.000 mensen aan de ziekte. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij.

 

Stichting ALS Nederland

Wat is het doel van Stichting ALS Nederland?

Het doel van Stichting ALS Nederland is het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak, genezing en behandeling van ALS, PSMA en PLS. Daarnaast heeft de stichting als doel om meer steun voor patiënten en naasten te creëren en de naamsbekendheid van ALS te vergroten. Stichting ALS Nederland opereert landelijk en werkt nauw samen met ALS Patients Connected (patiëntenplatform) en het ALS Centrum (verantwoordelijk voor onderzoek en behandeling). De stichting is bekend van onder andere de ‘Ik ben inmiddels overleden’ campagne, de Amsterdam City Swim, de Ice Bucket Challenge en de Tour du ALS.

Op de website van Stichting ALS Nederland vind je meer informatie over ALS, PSMA en PLS.

Ga naar ALS Nederland

 

Het ALS Centrum, het Nederlandse expertisecentrum voor ALS, is de plek waar, naast de diagnosestelling en behandeling door een ALS-behandelteam, ook wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan ten behoeve van het vinden van medicijnen en voor verbetering van de zorg.

Ga naar ALS Centrum