Interview Hilma Tournier: “Ik heb een paar jaar geleden ervaren hoe het is om gevangen te zijn in een lichaam dat niet meer doet wat je wil”

30-12-2021 | 09:46

Het leven van Hilma Tournier veranderde plotsklaps toen ze drie jaar terug een herseninfarct kreeg. Hierdoor weet ze hoe het is om gevangen in haar eigen lichaam te zitten. Hilma gaat daarom in januari meedoen aan de 0% voor ALS challenge. Door deze maand niet te snoepen wil ze zoveel mogelijk geld inzamelen voor de strijd tegen ALS.

Na het herseninfarct kon Hilma alleen nog maar haar ogen bewegen. Ook had ze niet meer het vermogen om te praten. Hilma: “Ik had mazzel, want na een paar weken kwam er beweging in de linkerkant van mijn lichaam. In stapjes kwam meer beweging terug.” Desondanks ervaart Hilma nog elke dag de gevolgen. Na een heftig revalidatietraject is de rechterkant van haar lichaam nog steeds verlamd.

Gevangen in een lichaam
Hilma heeft de wens dat er veel geld ingezameld wordt bij de challenge: “Ik heb de ziekte ALS zelf niet meegemaakt, maar heb ervaren hoe het is om gevangen te zijn in een lichaam dat niet meer doet wat je wil. Het is een vreselijk gevoel dat jouw spieren niet meer aangestuurd kunnen worden en dat jouw lichaam niets meer doet wat jij wilt.” Om deze reden zet ze zich in om geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS.

Niet snoepen
Hilma gaat de uitdaging aan om de hele maand januari niet te snoepen. Normaal gesproken snoept ze alleen in het weekend, dus doordeweeks zal de verleiding niet groot zijn. Ze verwacht dat ze op snoepdagen wel zin heeft in zoetigheid: “Dan zit het toch wat meer in je systeem.” Hilma was al van plan om te stoppen met snoepen, dus deze challenge is een mooie motivatie.

Geld inzamelen
Hilma gaat zich laten sponsoren voor de challenge. Als de financiën meevallen, is ze ook van plan om het bedrag dat ze uitspaart te doneren. Lachend merkt ze op: “Ik heb een puber in huis, dus ik verwacht dat hij de snoep nu alleen opeet. Het bedrag dat ik uitspaar zal dus minimaal zijn.” Tot slot heeft ze nog een advies voor andere deelnemers van de 0% voor ALS challenge: “Zorg ervoor dat je op zware momenten mensen om je heen hebt waarmee je kan praten. Zo kunnen zij je helpen.”

Ga ook de uitdaging aan!   
Ben je geïnspireerd door het verhaal van Hilma? Doe dan mee met de 0% voor ALS challenge! Schrijf je – snel en gratis – in op www.nulprocentvoorals.nl en kies zelf wat jouw uitdaging wordt!

Daarnaast is het mogelijk om de actie van Hilma steunen met een donatie.

Doneer via haar actiepagina