Anja wandelt, fietst of rent elke dag in januari 10.000 stappen 

27-01-2021 | 09:30

Stichting ALS collega Anja Bramsen doet mee en voert elke dag een sportieve challenge van 10.000 stappen uit. Op haar social media doet ze uitgebreid verslag met vlogjes, foto’s en verhalen. Dat haar familie, vrienden, collega’s, patiënten en naasten haar actie waarderen blijkt: ze heeft inmiddels een aanzienlijk bedrag op de teller staan. 

 

Anja: “Ik begon met een streefbedrag van  150 en heb dit inmiddels tweemaal bijgesteld naar nu € 1.500. Gelijk aan het aantal patiënten dat jaarlijks de diagnose ALS, PSMA, PLS krijgt. 

 

Zou je jezelf willen voorstellen?  

Natuurlijk graag zelfs! Mijn naam is Anja Bramsen (61), geboren in Den Haag en woonachtig in Zoetermeer, trotse moeder van een dochter (30). We vinden het allebei belangrijk zo gezond mogelijk te leven en een steentje bij te dragen aan het leven & welzijn van anderen. Zij doet dit als geliefde basisschool ‘juf’ en zelf werk ik 1 juli a.s. al weer 10 jaar bij Stichting ALS Nederland.  

 

Waarom doe je mee aan de 0%4ALS Challenge?   

Omdat ik mijn spieren kan inzetten doe ik regelmatig mee aan hardloop & wandelacties voor ALS. Ieder jaar start ik met een 9- daagse gezond & bewegingsprogramma. Geen suiker, alcohol, koffie, even ‘back tot the basic’ voor een gezonde mindset.  

Ondanks de inzet van onze organisatie, (inmiddels overleden!) patiënten, hun naasten, familie, vrienden, bedrijven, onderzoekers, de regioteams en vele anderen, is de oplossing nog niet gevonden. De ziekte is nog steeds dodelijk, de oorzaken zijn (nog) niet bekend en daardoor ook niet het gewenste medicijn dat deze ziekte ten minste chronisch maakt en nog mooier: de wereld uit helpt! 

 

Hoe ben jij betrokken (geraakt) bij ALS?   

Begin 2011 was ik op zoek naar een nieuwe baan en zag een vacature van de stichting voor een Office Manager voorbijkomen. Het bestuur wilde een nieuwe doorstart maken met een directeur en een manager patiëntencontact & events. Samen met de vrijwilligers op kantoor en in de regio’s werd de indrukwekkende campagne “Inmiddels ben ik overleden” gelanceerd met als doel zorgen voor bekendheid over de ziekte en fondsenwerving om onderzoek mogelijke te maken. Verder hoef ik vast niet uit te leggen wat voor impact deze campagne heeft gehad en nog heeft. Natuurlijk versterkt door de Ice Bucket Challenge, Maxima die meezwom met de Amsterdam City Swim en nog vele andere acties. De afgelopen vijf jaar heb ik mij gespecialiseerd in belastingvrij schenken en nalaten aan onze organisatie, informeer en onderhoud ik de contacten met donateurs hierover. Daarnaast hebben we nabestaandencontact opgezet en werken we samen met patiënten-naastencontact. Zij hebben behoefte aan steun en een persoonlijk contactmoment. Want ALS heeft levenslang impact op je leven als je hiermee in aanraking bent gekomen. Daarom blijf ook ik mij voor 100% inzetten. 

   

Je hebt in korte tijd veel donaties geworven. Hoe is dat tot stand gekomen?   

Mijn challenge houdt in, iedere dag minimaal 10.000 stappen door een 5-7 km run, wandeling of fietstocht. Onderweg maak ik foto’s of maak een vlog met mijn Iphone, iets wat nog op mijn wish-list stond. Ben meer van achter de schermen werken, maar heb er nu een nieuwe hobby bij😊 Het werkt echt, je volgers op Facebook en Insta op de hoogte houden en bedanken. Mensen die niet op Facebook zitten, stuur ik een mail of whatsapp bericht.  

Maar ik ben wel geholpen door Kees, zijn lieve vrouw Caroline is 8 oktober overleden ten gevolge van ALS. Ik heb beiden leren kennen via de Wereld ALS Dag 2019 en een chequemoment via een actie van de basisschool waar Caroline 21 jaar met alle liefde heeft gewerkt. Een van de leerlingen is Sam, hij voert samen met zijn moeder acties en is inmiddels zelfs  junior ambassadeur voor Stichting ALS Nederland gewordenTopper!  
De impact van de ziekte heeft Kees en zijn gezin & familie en ook vrienden, collega’s in het hart geraakt. Hij heeft zijn hele netwerk benaderd en gevraagd te doneren via mijn actie. Daarom kom ik in actie, omdat het verdriet en de onmacht mij raakt! En natuurlijk voor de duizenden patiënten die ons in de afgelopen tien jaar (en langer!) zijn ontvallen na een dappere strijd…… RIP!  

De teller staat tijdens dit interview op 1.200,-!! Ik begon met een streefbedrag van 150,- en heb dit inmiddels tweemaal bijgesteld naar nu 1.500,-. Gelijk aan het aantal patiënten dat jaarlijks de diagnose ALS, PSMA, PLS krijgt. Daarom wens ik hiermee het streefbedrag voor 31 januari te halen: alvast dankjewel voor je donatie. Mijn persoonlijke bedankje volgt zeker! 

 

Heb je tips voor anderen die in actie willen komen voor Stichting ALS Nederland?  

  • Laat je vooral via onze website of sociale media inspireren aan de hand van de voorbeelden van andere acties, ook van andere goede doelen.  
  • Neem gerust contact op met een van de collega’s. Zij helpen je graag bij het bedenken en aanmaken van een eigen actie, met een team kan ook. In de regio zijn contactpersonen waar je mee samen kunt werken.  
  • Lokale ondernemers willen je vast wel steunen, via een statiegeldactie of ophangen van een pamflet. Zeker als je (helaas!) een patiënt in je directe omgeving kent en daardoor bekend is voor wie je in actie komt. Maak het zo persoonlijk mogelijk.  
  • Daarnaast kan je actie je motiveren (samen met anderen) in beweging te komen en blijft jezelf ook gezond! Stilzitten is geen optie: ALS patiënten hebben geen tijd te verliezen.   

"Dankjewel voor je aandacht, steun en tijd! Wens iedereen een voorspoedig 2021 toe."

Wil jij Anja haar actie steunen? Ga dan naar haar actiepagina