“Natuurlijk moet de afschuwelijke ziekte ALS de wereld uit.”

23-12-2020 | 10:00

“Natuurlijk moet de afschuwelijke ziekte ALS de wereld uit.”, aldus Marie Louise. Zij doet mee aan de 0%4ALS challenge omdat haar man aan de gevolgen van ALS is overleden.

 

Gert Jan Merlijn, de man van Marie Louise Whitlau, is op 30 september 2012 is overleden aan de gevolgen van ALS nadat hij 6 jaar ziek is geweest. Marie Louise aarzelde dan ook geen moment om mee te doen met de 0%4ALS challenge en geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS. Marie Louise: “Natuurlijk moet deze afschuwelijke ziekte de wereld uit! Gert Jan heeft lang en hard gestreden. Voor mij was het een bizarre en bijzondere ervaring.” Na Gert Jan’s overlijden pakte Marie Louise de draad weer op met haar twee jonge dochters.

 

0% alcohol

Marie Louise gaat de uitdaging aan om een maand lang geen alcohol te drinken. “Dit jaar ben ik al op eigen kracht gestopt met roken. Maar ik kon nog wel een duwtje in de rug gebruiken wat betreft de wijntjes.” vertelt Marie Louise. Ze vervolgt: “De 0% challenge zal vast niet eenvoudig voor me zijn. Een glas wijn bij een borrel met een paar gezellige mensen vind ik bijna onweerstaanbaar. Deze ALS challenge is een uitstekende stok achter de deur om het op zijn minst een maand vol te houden.”

 

Uitzending Kruispunt

Tijdens de ziekte van Gert Jan heeft het gezin een aantal jaren op Schiermonnikoog gewoond. Daarover is door KRO-NCRV een reportage gemaakt die is uitgezonden via Kruispunt van NPO.  Marie Louise: “De hele gemeenschap en onze vrienden hebben al die jaren ontzettend met ons meegeleefd en toen ook veel gedoneerd, wat hartverwarmend was.“

 

Klik hier om de uitzending van Kruispunt te bekijken met de indrukkende reportage over Gert Jan en zijn gezin.